Skip to main content

Adalék a "Világ fiataljai, egyesüljetek" című bejegyzéshez


A tegnapi "Világ fiataljai, egyesüljetek!" című bejegyzésem kapcsán sokan nekiestek Greta Thunbergnek és a hátterében működő erőknek, ezzel pontosan igazolva a politikai szekértábor-logikát, ami mindenekelőtt és kizárólag arra kíváncsi, KI mond vagy tesz valamit, nem pedig arra, hogy MIT.

Valóban, nem árnyaltam eléggé Greta hátterét, hiszen ha innen nézzük, akkor említésre méltó a már korábban megjelent "családi könyv" is, ami ha akarjuk, simán egy felvezetése az egész performansznak, továbbá az is gyanús, hogy 120 éve Greta egyik őse Nobel-díjat kapott az üvegházhatás és a CO2 kapcsolatára rámutató tanulmányai miatt.

Szóval könnyen meglehet, hogy egy mocskos konspiráció áldozatai vagyunk, de egyrészt én inkább leszek ennek az áldozata, mint a felelőtlen kapitalizmusé, másrészt ez a kiscsaj vagy a legjobb színész a világon, vagy egyszerűen csak a családi vonatkozások révén kiemelt fontosságú ügy lett ez számára. Ha ő is énekes, vagy színész lenne, mint a szülei, az mindenki számára a legtermészetesebb volna - így azonban rögtön neki lehet esni, lehet áhítattal imádni vagy csípőből elhitelteleníteni, de véletlenül sem arra figyelni, amit mond és tesz.

Mert mennyiben hitelteleníti az ügyet az, hogy profi szervezés és stratégia áll mögötte? Ha nem állna, senki nem hallott volna róla - ezrek és tízezrek szentelik a mindennapjaikat a klímaválság ügyére, mégsem tudunk róluk. A cikkben leírtam, hogy Gretának a politika és bulvár nyomásának ellen kell állnia, máskülönben valóban hiteltelen lesz számomra is. Ez is része a népszerűséggel járó felelősségnek.

A klímaválsággal kapcsolatos jelentés, amire konzekvensen hivatkozik Thunberg, az ENSZ kormányközi panelbizottságától származik, vagyis elviekben ez egy konszenzusos tanulmány. Oké, lehet az ENSZ-et is fikázni, talán joggal is, de akkor mi maradt, amire közös stratégiát építhetünk?! Tud valaki valamilyen alternatív tanulmányról, ami hasonlóan széleskörű és nyílt műhelymunkával készült?

Továbbmegyek: mi van, ha csak a fele igaz mindannak, amit az IPCC jelentés állít? Attól még a kapitalizmus lelke, logikája és célja ugyanoda vezet - van, aki ezt komoly képpel tagadni képes? A Greta Thunberggel kapcsolatos felhajtás legrosszabb kimenetele az lehet, hogy a féktelen fogyasztásra épülő vadkapitalizmus kritikája sokakban ismét gyökeret ver, miközben a politikai baloldal új identitást talál az ügyben, "lenyúlja" azt (mint ahogy ezt nagy erőkkel igyekszik is tenni), majd ezzel jól szét is bassza az egész ügyet, Thunbergből pedig politikai bábot, megélhetési aktivistát csinál. A legjobb kimenetele pedig az lehet, hogy újra erőre kapnak - immár jól megfogalmazott, pozitív célokkal - a méltatlanul elfeledett globalizációkritikus hangok és mozgalmak, és talán (ismétlem: talán!) elindulunk egy emberarcú kapitalizmus felé, már ha ilyen létezhet egyáltalán.

Azt pedig felróni merő cinizmussal, hogy Greta nem a kínai és indiai iparvárosok kéményeihez intézi beszédeit, hanem nagy nemzetközi fórumokon szólal fel, színtiszta demagógia - kommentálni sem érdemes. Most akkor a "háttérhatalmak irányítanak mindent" konteó-logikája valóban érvényes vagy sem? Most akkor Kínát kell győzködni, vagy a nemzetközi hatalmasokat? Döntsük már el basszameg.

Egyetértek Thunberggel abban, hogy ezt a globális ügyet igenis a politikai és korporációs hatalmaknak van ereje megfelelő hatásfokkal orvosolni - csak annyit fűznék hozzá, hogy rajtuk kívül talán a legnagyobb veszélyt a cinikus trollok jelentik, a mindentudó felböfogéseikkel, az egymondatos megfejtéseikkel, ahogyan laza csuklóval félresöpörnek mindent, amiben bármilyen eszmét vélnek felfedezni - mindent és bármit, ami kényelmetlenül érinti a klaviatúrához nőtt nihilista életüket.