Skip to main content

Valami bűzlik Genfben


Az az április elsejei (pardon: másodikai) tréfa amúgy megvan mindenkinek, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának újdonsült tagja képviseletében mostantól minimum 3 évig Kína ismét beleszól az emberjogi biztosok és ellenőrök kiválasztásába? Kíváncsi volnék, hogy volt-e vajon bármi ellenvetés bárki részéről vagy úgy voltak vele, hogy inkább nem akarnak ebolapestises denevérfej mellett ébredni másnap reggel a hitvesi ágyban..?!


Kína Emberi Jogi Bizottsági tagsága ellen tüntetők 2009-ben


Persze ha azt nézzük, hogy a 47 tag között az emberi jogok olyan harcos éllovasai képviseltetik vagy képviseltették korábban magukat, mint Pakisztán, Líbia, Egyiptom, Kuba, Szaúd-Arábia(!) Venezuela(!!) vagy Szomália (igen, Szomália !!!) - Kína már nyilván nem oszt vagy szoroz. Akár Észak-Korea is beférhet innentől, micsoda képmutató diszkrimináció szerencsétlen országot kizárni mindenhonnan - hát honnan tanuljanak jómodort és emberi jogokat, ha az elit klub összezár és megvetéssel kirekeszt?! Fel vagyok háborodva a KNDK nevében!


Mert persze a hivatalos indok nyilván valami olyasmi, hogy vonjuk be ezen államokat is az emberjogi diskurzusba, így rájuk is majd átragad a Szép és a Jó. De valahogy nem tudom elképzelni, ahogy Kína, Szaúd-Arábia vagy Szomália bizottsági küldöttje a szuperlelkesítő genfi tárgyalásokat követően hazarepül és lihegve rohan a vezérkarhoz, hogy beszámoljon az emberi jogok alapvető fontosságáról, a vezérkar pedig ne könnyezve visító röhögésben törjön ki, a térdét csapkodva. Valószínűbbnek tartom, hogy ezek az országok a folyton körülöttük szaglászó ENSZ vizsgálóbiztosok kiválasztásának folyamatába óhajtanak beleszólni és kilobbizták bizottsági soros tagságukat, amely minden pillanatát kitartó aknamunkával töltve ezenkívül a szervezeti irányelvek rájuk nézve kellemetlen részleteit igyekeznek kigyomlálni.


Ha mindehhez hozzávesszük a WHO Kínához és gyógyszermultikhoz fűződő leplezetlen - pontosabban: sikertelenül leplezni szándékozott - pincsihűségét és ebből fakadó napnál világosabb alkalmatlanságát, felmerül az óvatos aggály az emberben, hogy vajon az ENSZ úgy en bloc alkalmas-e még arra, amire valaha létrejött, avagy a kigyúrt arcú nemzetközi illiberális maffiaklub szép csendben befészkelte mostanra magát, és már épülnek is a jacuzzik a "tisztségviselők" new york-i, genfi és bécsi irodáiban..?


Szomorú volna, mégis több pénzt tennék erre, mint arra, hogy egy szép napon jön maga Fehér Gandalf és kisöpri a korrupt tetveket az intézményből.





Úgyhogy ha már ezek a trendek, javasolnám az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának élére Ovidio Guzmán Lopezt - a méltán híres szakember, 'El Chapo' fiát, hiszen nála senki nem járatosabb drogügyekben, ugye.. Sőt, éppen itt az ideje, hogy szegény, megvetett illiberális kapitalizmust engedjük végre az ENSZ falai közt is érvényesülni - már úgy értem, hivatalosan is, ha már így is, úgy is ő veri a nagydobot. Legyenek végre a derekasságukat rendre bizonyító multicégek az ENSZ döntéshozói! A UNICEF élére a Nike termeléshatékonysági igazgatójánál kitalálni sem lehetne alkalmasabb vezetőt, a FAO, vagyis az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetet pedig ki más irányíthatná hatékonyabban, mint az osztatlan tekintélynek örvendő Monsanto főjogásza, aki annyi fáradhatatlan munkaórát fektetett már eddig is a cég vetőmag és ivóvíz szabadalmainak szigorú védelmébe.





Sok tekintetben világosabb lenne így a játék - úgyis egyfajta globális jóléti államkapitalizmus van éppen kialakulóban, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy ebben az új világrendben a nemzetközi szervezetek lesznek azok a kulisszák, amelyeken keresztül az illiberális hatalmak és multicégek egyrészt ügyleteiket bonyolíthatják, másrészt az ehhez szükséges legitimációt biztosíthatják.


- kelep -