Skip to main content

Miért kéne a nyugati bajok miatt keletre menekülni?!

Két éve még Orbán Viktor önelégülten kommentálta a róla megjelent, Őt Obamához hasonlító cikket, fennen méltatva a hagyományokkal szembemenő hős fekete amerikai elnököt.



Nemrégiben ugyanez a hős amerikai elnök komoly aggályát fejezte ki nyilvános beszédében a magyar civileket ért kormányzati támadások miatt. Egészen pontosan egy sereg diktatórikus állam közé egyszerűen odasorolta Magyarországot, így:

„Oroszországtól Kínáig és Venezueláig könyörtelen megleckéztetéseknek vagyunk a tanúi, valamint annak, hogy a jogos elégedetlenséget felforgatásként becsmérlik. Olyan helyeken, mint Azerbajdzsán, a törvények hihetetlenül megnehezítik a civil szervezeteknek még a működését is. Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és nyílt megfélemlítések veszik célba a civil társadalmat. És szerte a világon olyan bátor férfiakat és nőket támadnak meg, sőt, ölnek meg, akik fel merik emelni a hangjukat”



Obama erőteljesen szólalt fel tehát általában a civilek és civil mozgalmak szabad működésének korlátozása ellen, kihangsúlyozva, hogy éppen ezen civilek szabad tevékenysége testesíti meg, illetve az elhallgattatásuk mérgezi meg a demokrácia lényegiségét. Tette mindezt annak a Clintonnak a meghívására, aki a Daily Show vendégeként alig pár nappal azelőtt fűzte bele mondandójába a magyar miniszterelnökről alkotott nagyon elegáns és kendőzetlen véleményét (kb 2:45-től), miszerint: 

"Ott van a magyar miniszterelnök. A magyarok rengeteggel tartoznak Amerikának. Ő (Orbán) szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Maradni akar örökre, és pénzt."

És akkor a jelen korrupciós-kitiltásos botrány. Egészen rendkívüli az, hogy egy EU-tagállam prominens vezetőinek, szürke eminenciásainak felfüggesszék az amerikába való beutazási jogát. Valamit nagyon tudnak ezek az amcsik, hogy szó nélkül - nem is kell persze nyilatkozniuk az ügyben - tiltólistára teszik a NAV és a kormány prominenseit, korrupcióra hivatkozva. Egyik szemem nagyon nevet, a másik egy picit könnyes. Röhögök, mert bármit megadnék, hogy láthassam, amint ez a rezsim fuldokolva belerohad a saját maga által kotyvasztott moslékba, és ha már az USA is ilyen szankciókkal él, akkor talán a tutyimutyi EU - illetve annak nagy alapító tagállamai - is előbb-utóbb észbekapnak, hogy ezek a magyar gengszterek az ő adópénzeiken híznak, és belőlük építik fel belterjes újmagyar nemességüket (haha!). 

Könnyes a másik szemem kissé, mert ugyanakkor az is elég rémisztő, hogy az amerikai hírszerzés ennyi mindent tud rólunk. Persze ezt tudtuk-sejtettük eddig is, de furcsa érzés ezt most élesben, a saját vonatkozásunkban megtapasztalni. Szeretném azt hinni, hogy az USA kizárólag jó ügyek mellé áll, és jóra használja fel a hírszerzés információit, de láttuk ezt a világhatalmat végigmasírozni a világban, és azért vannak kételyeim. Nyilván egy Obama-kormányzat nem hasonlítható össze a neokon Bush-Cheney-Rumsfeld gyilkológépezettel, de azért bizonyos hatalmi mechanizmusok nem évülnek el, na.. De lényeg a lényeg, most éppen nem szeretik az Orbán kabinet és a végrehajtó intézmények korrupt működését, így nemes egyszerűséggel - remek diplomáciai erődemonstrációként - kitiltanak pár magyar vezetőt az országukból. Ezt én nagyon üdvözlendőnek tartom. 

Hamarosan nyíltan is meg fognak minket dorgálni, és nem csak a hazai - illetve az amerikai cégekkel szemben bepróbált - korrupciós gyakorlatunk miatt, hanem leginkább azért, mert mint a NATO gerince és fő pénzforrása, az USA egyre kevésbé fogja tűrni, hogy mi itt jópofizunk Putyinnal, meg Kínával. Jogunk van hozzá, hogy államközi kapcsolatainkat ápoljuk bármely országgal, de azért ennél komolyabb nemzetközi diplomáciai/geopolitikai érzékkel kellene ezt tennünk. Nem vagyok benne biztos, hogy épp most - vagy egyáltalán valaha - kell-e nekünk ugrabugrálni a nemzetközi porondon, provokálva mindent, ami a nyugati világban értéknek számít.

Szóval itt tartunk, teljesen nyílt szembenállásban vagyunk a nyugati világgal, miközben, ahogy Clinton remekül összegezte, csak a hatalom és a közpénz megtartását akarja Orbán, minden egyéb keresztény-összmagyar-keletinyitásos villogás csak parasztvakítás. 


De ahogy egyszer Tábor Bélától megtanultam, vitában a másik érvelését jóhiszemmel kell meghallgatni, cinizmussal elütni a válaszadást nem fair és csak súlyosbítja a helyzetet. Nos, Orbánt már nagyon régóta próbálom megérteni és hivatalosan is kijelentem, a csávó pontosan azt akarja, amit Clinton mondott, DE..! Elhiszem, hogy eredetileg igenis akarta azt a nyugati valamit (leginkább a biztos jólétet), majd elindult benne egyfajta változás, amint a harmincas éveiben kezdte jobban megérteni a világot (ne feledjük, azelőtt ő is a vasfüggöny mögött élt, onnan szerezte világképét), azután pedig a kétezres években fokozatosan elfordult ideológiájában a Nyugattól. Persze ismétlem, ez mind parasztvakítás, jobb esetben önámítás, hiszen nagyon is élvezi a nyugat minden vívmányát, de mégis, ha nekem kellene válaszolnom, miért mondja, hogy baj van a nyugati világgal, én azt mondanám, a csúnya rossz bankrendszerre és az amerikai olajbűnökre orrolt meg. HA ezt mondaná, azt mondanám, jogos! De valamiért nem mondja el ezeket összeszedetten, nyílt ideológiai konfrontációt nem tud vívni, csak emberkedni. Az EU-val sincs komolyabb baja, csak emberkedik oda is hétágra, meg akarja mutatni, ki a magyarok Istene.. Ő sajnos kevés ehhez. A baj viszont az, hogy kétmillió magyarnak ez is elég.


Mindazonáltal kissé kivesézném a fentieket, mert ma 
Magyarországon van tehát ez a kétmillió ember, aki nagyjából elhiszi Orbánnak, hogy csúnyarossz bankok, meg olaj, meg nyugat, meg ilyesmi, és velük tök jó volna szót érteni. Ugyanis a problémafelvetés jogos, a reakció Viktorunk részéről viszont álszent és hazug. Ezt kéne megérteni.




Először is két alapvetést szeretnék egybefűzni:
  • Miután megszűnt az aranyfedezet a nemzeti pénzkibocsátás intézményéből, fokozatosan az ún. hitelpénz vette át a helyét.
  • Jelenleg a világon általánosan alkalmazott banki tartalékráta jó ha eléri a 10%-ot.
Ez a két dolog a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kereskedelmi bank, ahova besétálok hitelért, nem a saját - pl. arannyal fedezett - pénzét adja nekem kölcsön, hanem a központi bank áldásával ÚJ pénzt nyom (persze egy digitális számjelről beszélünk, nem nyomásról) a rendszerbe. Ha én 1.000.000 Ft-ot szeretnék felvenni, akkor a bank csupán 100.000 valódi Ft-tal kell, hogy rendelkezzen (ez a 10% tartalékráta), a többit arra az ígéretre nyomják ki, hogy én majd azt visszafizetem, vagyis a kinyomott pénz fedezete nem arany vagy egyéb véges, értelmezhető tárgyi jószág, hanem a hitelfelvevő igérete - ezért nevezik ezt a fajta pénzt hitelpénznek.

Ez ilyen egyszerű, ezt egy mai embernek tudnia kell, és pontosan így műkodik ez nagyban is: ha egy nagyvállalatnak kell pénz, megkeresi a Morgan Stanleyt, vagy a Goldman Sachs-t, a nagy fejlesztési bankok valamelyikét; ha pedig egy országnak kell pénz fejlesztésre, a "felette álló" központi bankhoz fordul. Ha ilyen nincs, akkor nagyjából marad a Nemzetközi Valutaalap vagy a Világbank (vagy az országközi hitel).

A dolognak több pikantériája van, én kettőt emelnék ki:

Az egyik, hogy mivel effektíve pénzt csak a jegybankok bocsáthatnak ki, és mivel a "final currency", vagyis a banki pénzfolyamatok végső elszámolása dollárban történik, így a fenti folyamatok mindegyikének a legvégén - igy, vagy úgy - ott találjuk a FED-et, a Federal Reserve-t, vagyis az amerikai jegybankot. Szóval különleges világot élünk, mivel az amerikai jegybank nem pusztán amerika számára nyom pénzt - bár a legnagyobb adósa maga az USA, de erről kicsit később -, hanem ez a FED az, amely kis túlzással élve jelenleg lényegében az egész világ pénzkibocsátását befolyásolni tudja. Az alábbi bejátszásban maga Alan Greenspan, a FED volt elnöke mondja el, hogy a FED nem tartozik semmilyen állami vagy szövetségi kormányszerv alá, minden felsőbb ellenőrzéstől teljesen független intézmény. Hagyok egy kis időt ezt megemészteni...

. . .


A FED tehát intézményesítette a fedezet nélküli pénznyomást - valamit, amivel sokan fantáziáltunk már. Illetve itt jön a dolog második pikantériája, történetesen a kamat. Merthogy ugye egy bank sem fog csak azért pénzt nyomni, hogy ugyanazt az összeget kapja vissza, bár hadd szúrjam közbe, egy 10%-os tartalékráta mellett már azzal is a kihelyezett hitel 90%-át visszakapná "tisztára mosott" kápéban, ha semmi kamatot nem szedne.. De szed, és nem is keveset. Erre épül a hitelpénz, ez mindenkinek világos: a kamatra. És kamatot nem csak tőlünk, kisemberektől szed a kereskedelmi bank. A kereskedelmi bankok is kamatot fizetnek a jegybank felé, a nagyvállalatok is komoly kamatokat fizetnek a hitelintézeteiknek, sőt, a FED rendszerében a FED maga is kamatot szed pl. az Amerikai Egyesült Államoktól, amikor pénzt nyom a rendszerbe! Na épp ezért nem úgy jegybank a FED, mint ahogy a közgázórákon a központi bankokat (=jegybankokat) tanultuk: a FED nem lehet az USA jegybankja, hiszen nem tartozik az USA egyik kormányzati szervének ellenőrzése alá sem. De jure még csak-csak, ám de facto egészen bizonyos, hogy nem. Ismétlem: az USA ugyanúgy kamatot fizet a FED-nek a "megrendelt" pénzcsomag után, mint mi a helyi bankunknak. Az Egyesült Államok a FED egyik legnagyobb adósa és ez elképzelhetetlen hatalmi tényező a FED kezében.

Most, hogy így összeállt egy alapkép, itt az idő az 1000 forintos kérdésre, a feloldhatatlan logikai dilemma leleplezésére, történelmi korunk valószínűleg legfontosabb pénzügyi kérdésére:

Ha az egész globális monetáris rendszerbe lényegében és végsősoron csak a FED - és a pár többi "független" jegybank a világon - tud pénzt "pumpálni", ÉS ezért kamatot szed, nos akkor vajon HONNAN teremtődik elő az a pénztöbblet, amiből ezeket a kamatokat vissza lehetne fizetni?!?

A válasz: sehonnan! Ezért kezdik a hitelpénz fogalmát ma már inkább adósságpénznek (debt money) nevezni. A dolog lényege, hogy az arany helyett a pénz mögötti garancia maga az adós lesz. Azzal, hogy tartozik. Azzal, hogy a mindennapi munkája és fizetése egy részét (gyakran túlnyomó részét) a hitelező banknak adja. Aki bebukik és nem tud fizetni, annak ugrik a háza, vagyontárgyai, ezek mind a bankra szállnak. Ez a rendszer kizárólag vérre menő versenyt fog generálni, nem is lehet ez másként. Egy egyszerű példán keresztül megpróbálom még érzékletesebbé tenni: 100 gyereknek kiosztunk annyi üveggolyót, amennyit csak kérnek, egy feltétellel: a nap végén (vagy a hónap végén, mindegy) 15%-kal többet kell visszaadnia, mint amennyit kapott, ez a kamat. Aki ezt nem tudja teljesíteni, attól nem csak a golyókat vesszük vissza, hanem jelzálogként mondjuk a biciklijét is. Mit fog ez eredményezni? Vérre menő háborút a golyókért. Egymástól kell elnyerni, megszerezni, elvenni, ellopni, bármi áron. Hát így fest a hitelpénzre épülő vadkapitalizmus. Ennek a versenynek csak a rengeteg vesztes árán lehetnek nyertesei. Ez óriási gáz és egy idejétmúlt rémálom, ezen biztosan változtatni kell.. 
Mindez nagyban: egy ország éves bevételének jelentős része megy hitel (és kamat) törlesztésére, ha ez nem sikerül, ugranak a termelőszektorok, az energiahordozók, egyszerűen a hitelező politikai és gazdasági befolyásra váltja "nyerő" pozícióját.

Ez tehát a pénzcsinálás magasiskolája, és ennek az alapjait lerakó híres bankárdinasztia feje, Mayer Amschel Rothschild mondta a következőt: "Give me control of a nation's money and I care not who makes its laws", vagyis "Add nekem a kontrollt egy nemzet pénze felett és nem érdekel, ki hozza annak törvényeit".

A FED részvényei magánbankok kezében vannak, és bár az intézmény maga de jure inkább számít egy fura privát/állami hibridnek, mégis a feni idézet tükrében elgondolkodtató, hogy de facto ki van a póráz melyik végén. Amikor a Google-ben rákerestem - biztos, ami biztos - a kérdésre, nagyon érdekes dolog történt. Soha nem láttam még olyat, hogy egy egyszerű szóösszetétel (vagyis nem cég, márka stb) keresésére valami hivatalos Google ablakban felugró kiemelt válasz jelenjen meg. Ez nekem túl izé, remélem nem vagyok egyedül ezzel a fura érzéssel.


Ráadásul ha már ilyen erőkkel szeretne minden keresőt meggyőzni a FED arról, hogy mennyire nem magánszervezet, akkor ennél (mármint a FED oldalán lévő bővebb információnál is) nekem több kell. Ez így pont mosakodásnak és elkenésnek tűnik nekem. Egy szót sem írnak sehol a tulajdonosi összetételről, márpedig annyit biztosan tudni, hogy magánbankok a részvényesei, de hogy melyek pontosan, azt innen-onnan kell összevakarni...

Mindenesetre a FED által a világra ontott fedezetlen dollártrilliók az elmúlt 100 évben biztosították a hatalmat - hogy kinek, hát ez megint az előző kérdéskör.. Itt és most nem kívánom eldönteni, hogy az USA-e a világhatalom, vagy a FED részvényesei - legyen ezek közös neve: az "amerikai pénzgyár" - de mivel utóbbiak közt ott van a 2008-as válságban jól megismert pénzintézetek zöme, így azt biztosan tudjuk, hogy ezeknek a világgazdaságra gyakorolt befolyása kataklizmikus erejű tud lenni. Magyarul: nem csatlakozom a "FED a zsidók kezében van és egy magánbank, ami kiszipolyoz mindenkit" klubhoz, de ha kritikus helyzetben választani kell az állam és a részvényesek között, hát azt gondolom, jó bankhoz híven a részvényesek irháját menti a FED is.

És ez az ő esetében gáz. Kurva nagy gáz.

Ezt láttuk 2008-ban is, és ha az ideológiai alapjait keresnénk a fejünk felett lebegő világégésnek, akkor nem kell tovább mennünk. Az eddig leírtakkal tisztában vannak az oroszok is, az arabok is, a kínaiak is. A 20. századot el lehetett adni, mint a nyugati civilizáció diadalmenetét, élén a dollárral, és a csak dollárral megvásárolható olajjal. A helyzet azonban alaposan megváltozott és még a mi életünkben hihetetlen mértékben fog továbbváltozni. Kína több hivatalos mérőszám alapján is idén nyáron már átvette az USA vezető gazdasági pozícióját. Az arab világ is eszetlen feszültségben van, és ebben hatalmas szerepe van az USA köpönyegforgató randalírozásának a térségben. Amikor az olajért cserébe lepaktál kezdő diktátorokkal, járulékos rossznak nevezve mindazt a gyilkolást, amit később, amikor minden borul, elkezd szaporán dorgálni a híres médiagépezetén keresztül, majd ráereszti híres hadigépezetét az adott régióra, nos ezzel nagyon komoly gyűlöletet sikerült kivívnia arrafelé. Putyin ukrán története is sokkal árnyaltabb annál, mint amit mi gondolunk igaznak.

A lényeg, hogy a dollár és a FED egyeduralmának vége. Más nagyhatalmak is fel akarnak kapaszkodni erre a pénzgyártó gyorsvonatra - mit felkapaszkodni, át akarják venni az irányítást - és erre néhányuknak komoly esélye is van. Még a mi életünkben teljesen meg fognak változni ezek a rendszerek, és az egész rohadt világégés tulajdonképpen ekörül - és az olaj körül - forog. Irán saját olajrendszert akar, nem érdekli, hogy Szaúd-Arábia és az USA kötött vagy 40 éve egy paktumot, miszerint az arab olajat csak dollárral lehet fizetni. Olyan dollárral, ami mögül - milyen érdekes - éppen 40 éve iktatta ki Nixon az aranyfedezetet.

Az "amerikai pénzgyár " tehát kinyomott, és folyamatosan kinyom annyi pénzt, amennyire csak szüksége van a világ összes olajának kitermeléséhez. Én azon csodálkozom, hogy nem szúrt ez hamarabb szemet a világnak.. Tökéletesen megértem tehát Kínát és az arabokat, vagy akár Putyint is ha a dollár egyeduralmának véget akarnak vetni (egy videó a fentiekről).

És itt kötnék vissza röviden a mi Viktorunkhoz, aki jóeszű, de nem elég alapos (vagyis okos, de nem bölcs) elsőgenerációs értelmiségiként valamikor a 90-es években rájött ezekre a naagy összefüggésekre, és most ebből annyit szűr le, hogy fúj Nyugat, hajrá Kelet. A dolog viszont ennél jóval öszetettebb - egyrészt a FED rengeteg amerikai számára is egy métely. Az elmúlt 150 évben, főleg az első 50-ben több híres-neves amerikai elnök is élete fő céljának tekintette, hogy a FED-et likvidálja és a központi bankot visszaállítsa oda, ahova tartozik, az állam alá. Amerika egy klassz hely, és attól, hogy sok sebből vérzik, még nem kellene a kommunista-államkapitalista Kína, vagy a maffia Oroszország karjaiba rohannunk. Nem gondolhatja komolyan még az általam csekély értelműnek tartott Fidesz slepp sem azt, hogy a keleti "mintaállamok" monetáris hatalompolitikája fikarcnyit is más lesz, mint a csúnya nyugaté. A keleti diktatórikus rezsimek még annyi természetes történelmi fejlődési ívet sem írtak le, mint a nyugat népei. 

Vérlázítónak tartottam mindig azt, ahogy a Nyugat a Nemnyugat gyarmatosításából és szisztematikus lerablásából évszázadokon keresztül hízott és gazdagodott, de akkor sem lehet megoldás a mai problémákra az, hogy vesszen és égjen a nyugati világ. Lehet, hogy a nyugati demokráciák aránytalanul tisztességtelen előnnyel indultak az iparosodás, majd a demokratizálódás útján, de mára nemigen találunk olyan nyugati államot, amely ezzel ne lenne tisztában, és nem akarná támogatni a fejletlenebb régiókat. Ha pedig mégis zavar ez minket, Orbánt, vagy akárkit, hát akkor tegyük ezt az ügyünkké! Legyünk élharcosai annak, hogy kiköszörülhessük ezt az éktelenkedő csorbát a világgazdaságon. Vannak remek gazdasági szakembereink (hogy épp hol, azt speciel mondjuk nem tudom), ideológusok, filozófusok, adjuk ezt a világnak! Legyen ez a Hungarikumunk, az ezeréves turáni átkunkat használjuk empatikus érzékünk finomítására, legyünk úgy kozmopoliták, hogy közben a magyarságunk nemes célt szolgál. Ez egy exportképes magyarságtudat lenne - a pökhendi és üres nagymagyarkodásunk nem az, NEM AZ!! Bolívia például a globális klímaváltozásnak leginkább kitett országok egyike, így már évek óta létezik pl. a Földanya Minisztériuma, és olyan jogokkal ruházták fel a természeti elemeket, mint a cégeket, ezáltal sokkal erősebb védelmet tudnak biztosítani a Földanya számára. A nemzetközi fórumokon is ezt képviselik, ez lett a küldetésük. Menteni a Földet, amíg menthető, és nullára visszaszorítani a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverkezést. Na EZ egy világos, korszerű identitás és cél!

Értem tehát, és tökéletesen támogatom, ha kritikával élünk a Nyugat zűrös ügyeivel szemben, de először is, ahogy mondani szokás, ha lehet kérni, inkább a saját házunk táján tegyünk rendet. Másrészt ne játsszuk már itt a valódi debilt, hát ki mondta, hogy a Nyugat = USA?!? Vannak példaértékkel fel-, vagy újjáépített államok, vegyünk róluk példát. Ott vannak a skandináv államok, a Balti államok, Szlovénia, Uruguay és Bolívia, vagy akár Japán, Németország, Új-Zéland - azért van kitől tanulni és példát venni!

Mondjuk sokat elárul egy a nagykövetségen dolgozó svéd ismerősöm értetlen, szarkasztikus, és megdöbbent vigyora, amint megkérdezte tőlem: "A norvégokkal van baja Orbánnak? A norvégokkal?!?".. majd kis szünet és értetlen kényszervigyor után hozzátette: "..de most tényleg, a norvégokkal??!?"

Hát ja, ez itt a baj. Egy önmagából kifordult minidiktátor kezében vagyunk, aki ahelyett, hogy a 20 év alatt elmaradt nyugati polgárosodást rohamtempóban hozta volna fel, inkább úgy döntött, hallgat a politikai-marketing szakértőire, akik jelentették neki: "Viktorom, két évtizedes vizsgálódás után úgy találtuk, Magyarországon komoly igény van a Kádár-korszakra". Viktor pedig úgy döntött, ha erre van igény, hát akkor ő erre fogja felépíteni a hatalmát. Erre és a kiábrándultakra. Van stabil kétmillió szavazója, akik messiásként várják tőle a Kádár-korszakot vissza. Akiknek el lehet adni, hogy a Nyugat rossz, mi meg felsőbbrendűek vagyunk. A fasizmus alappillérei ezek, utána lehet nézni. Mindenesetre ezek között kialakulni látszik egy tökéletes szimbiózis, a többi hétmillió magyar pedig kurvamagasról le van szarva.

Pedig lehetne ezt másként is. Lehetne okosan is, bent maradva a rendszerben, a legjobb tanulónak lenni az EU-ban, a NATO-ban, a nemzetközi közösségben, és úgy megmutatni az alternatív irányokat. Nem asztalt borogatni amikor még azt sem tudom, mi a bajom, és mit csinálnék másként.. Nem úgy arcoskodni és a nagy keleti diktatúrákkal parolázni, hogy közben az EU és az USA oltalmazó szoknyája alatt élvezzük a jó meleg biztonságot.

Meglesz ennek a böjtje, és ennek az első világos jelei itt vannak. Az USA kitilt prominens magyar vezetőket, az Európai Bizottság több meghallgatást tartott már Orbán különböző intézkedései nyomán, a nemzetközi sajtó fél éve lesújtó cikkeket közöl, a klasszikus diktatúrákhoz és féldiktatúrákhoz sorolva minket és még sorolhatnám. 

De mindez nem fog segíteni, amíg 5 millióan annyira kiábrándultak, hogy el sem mennek már szavazni. Hát most itt az alkalom, úgy látszik, mindig van egy biliborító kritikus esemény - ez most az internetadó elterelő csaliként bedobott bejelentése. Na ez kiverte a biztosítékot mindenkinél, sajnos ez visszafelé sült el, kedves honatyák, de kurvára. Pillanatok alatt 200.000 tiltakozó jött össze a Facebook-on, és már 32.000 ember jelezte, hogy ott lesz vasárnap és tüntetni fog. 

https://www.facebook.com/Ne.legyen.Internetado

https://www.facebook.com/events/553595758107170/


Remélem ez valóban egy önmagán túlmutató esemény lesz, mert hiába a külföldi politikai és sajtónyomás, csak rajtunk múlik, hogy milyen gazembereket tűrünk meg magunkon.

Gyertek el vasárnap, legalább érezzük meg, hogy van még erő az emberekben!


- kelep -