Skip to main content

Hitelesnek maradni a zűrzavarban

Harminchatezer lájknál és tizenegyezer megosztásnál tart a Facebookon a Mindenegyben blog bejegyzése, amelyben az ausztrál miniszterelnök szájába adnak egy saría-ellenes beszédet.

A dolog több szempontból érdekes, illetve inkább problematikus.

Kezdjük azzal, hogy a "beszéd" tök korrekt, ilyesfajta beszédektől kéne hangosnak lennie az európai sajtónak is, az EU vezetők mind bebiflázhatnák ezt, és akkor migránskérdésben máris közelednénk egy humánus, ám az európai értékrendet kemény kézzel védelmező megoldás felé.

A probléma azzal van, hogy ez az állítólagos ausztrál miniszterelnöki beszéd sajnos NEM TÖRTÉNT MEG! Ezt nyilván a blog szerkesztője is könnyűszerrel kideríthette volna, a Google nevű remek online keresőeszköz ugyanis példásan alkalmas az ilyesfajta munkára, percek alatt lehet forrásokat ellenőrizni. Az oldal hitelessége múlik ugyanis ezen. Bár nem ebben az országban, erre is ki fogok térni.

Először is a cikkhez mellékelt képen látható Tony Abbott már nem Ausztrália miniszterelnöke. Igaz, csak pár napja nem az, de mégis.

Másodszor, az idézetet legutóbb Julia Gillard-nak adták a szájába még 3 évvel ezelőtt, aki akkoriban volt Ausztrália miniszterelnök-asszonya.

A vicc azonban az, hogy ez a hoax kábé TÍZ ÉVE KERING a neten, és már John Howard és Kevin Rudd korábbi miniszterelnököknek is tulajdonították:

http://www.snopes.com/politics/soapbox/australia.asp
http://www.hoax-slayer.com/gillard-muslims-leave.shtml


Szóval valakik nagyon szeretnék, ha Ausztrália keményen odamondana a muszlim bevándorlóknak, de sajnos ez így nem történt meg! 

Szóval a hitelességre illene ennél sokkal jobban vigyázni!

Főként akkor - és számomra itt válik igazán rémisztővé az ügy - ha újságíróként, bloggerként, értelmiségiként tisztában van az ember a hazai kommentfal-társadalmak förtelmes igénytelenségével és falkaszerűségével. Mert ami mocskolódás megindult e "cikk" kapcsán, az még a hazai csodás átlagot is alulmúlja. És ami még ijesztőbb: senki, de konkrétan senki, egyetlenegy habzószájú troll nem vette a fáradtságot, hogy a forrás hitelességét ellenőrizze. Mindenki kész ténynek vette a hírt, majd jól feltüzelte magát. Ékes példája ez annak az egyre inkább terjedő jelenségnek, miszerint "Megvan a véleményem a dolgokról, köszönöm, és ha lehet, a tényekkel ne zavarj össze!". A habzószájúaknak már bármi elegendő, hogy a pavlovi reflex beinduljon. Küszöbön a polgárháború. Vagy világháború.

És ebben mindannyian, akik írnak, gondolkodnak Magyarországon, felelősek. Jobb- és baloldalt, ultraliberálisokat és revizionistákat, globalistákat és etatistákat mind el fog söpörni az a világégés, aminek az esztelenül fröcsögő, kollektíven megbélyegző xenofóbia és fanatizmus adja a fűtőanyagát - mind az iszlám fundamentalisták, mind a magyar - és európai - nemzeti fundamentalisták oldalán.


- kelep -